Gymmen is veel meer dan bewegen alleen

Bewegingsonderwijs maakt het mogelijk om de algehele ontwikkeling van het kind zichtbaar te maken, daarop te anticiperen en deze te beïnvloeden. Niet het bewegen maar de leerling in al zijn facetten staat centraal in de gymles. De leerling wordt steeds uitgedaagd om bewegend de wereld te verkennen en te ervaren wat wel en nog niet lukt, zodat er een wil en gevoel ontstaan om nieuwe vaardigheden te leren.

Eén boek: drie delen, vijftien hoofdstukken en ruim driehonderdvijftig bladzijden. Afhankelijk van je studiewensen, interesse of vraag kun je ervan gebruikmaken. Het boek hoeft niet noodzakelijkerwijs ‘in volgorde’ of ‘in zijn totaliteit’ gelezen of geleerd te worden. Welke kennis en informatie je in jouw rugzak stopt, is persoonlijk.

  • Het eerste deel gaat over het aanbieden van bewegingsactiviteiten. Hier worden de drie hoofdrolspelers ten tonele gevoerd: de les, de leerling en de leerkracht. Dit is de centrale kern waarin het allemaal gebeurt. In dit deel krijg je onmisbare en praktische tools aangereikt voor het inrichten, instrueren en organiseren van bewegingslessen.
  • Het tweede deel zoomt in op het reguleren van bewegingsactiviteiten en het geven van leerhulp. In dit tweede deel komt de praktijk met diverse handelingstheorieën, perspectieven en manieren van kijken naar bewegen indringend aan bod. Je wordt ondergedompeld in de praktijk en maakt kennis met vragen en dilemma’s die je tegenkomt in het bewegingsonderwijs.
"Niet het bewegen maar de leerling in al zijn facetten staat centraal in de gymles."
  • Deel drie bespreekt de rol van de vakspecialist bewegingsonderwijs in breed perspectief. Dit afsluitende blok stelt de thema’s van het bewegingsonderwijs aan de orde. Kinderen leren de wereld, zichzelf en elkaar ontdekken door bewegen en spelen. Ze vroegtijdig laten kennismaken met kwalitatief goed bewegingsonderwijs draagt bij aan hun algehele ontwikkeling en gezondheid. De kans is dan groter dat ze ook later blijven bewegen. Dit vraagt het maken van beredeneerde keuzes en een onderbouwde visie op het onderwijs in bewegen.

De passage hierboven is een bewerking van de leeswijzer van het boek. Wil je een preview van het boek met het voorwoord, de leeswijzer en de inhoudsopgave, dan kun je deze hier downloaden.

Ieder hoofdstuk wordt geïllustreerd met foto’s, overzichtelijke tabellen, figuren en praktijkvoorbeelden. Daardoor gaan de lessen bewegingsonderwijs op de basisschool echt leven.

Lezersreacties

Benieuwd wat anderen van het boek vinden? 

De eerste lezersreacties en recensies kun je hier lezen.

 

 

Ieder hoofdstuk wordt geïllustreerd met foto’s, overzichtelijke tabellen, figuren en praktijkvoorbeelden.

Daardoor gaan de lessen bewegingsonderwijs op de basisschool echt leven.

Reserveren

Wil je het boek alvast reserveren? Dat kan. Het boek verschijnt woensdag 16 december. Met deze link kun je het boek reserveren. We leggen het dan voor je opzij en versturen het zodra we de boeken hebben ontvangen.

P.S. Is dit boek niks voor jou? Je kent vast mensen die werken met kinderen binnen het onderwijs, de sport of het bewegen. Het is super fijn als je dit bericht met ze deelt of ze tagt onder dit bericht.

Interessant?

Wil je meer vergelijkbare artikelen lezen? 

 

Schrijf je dan in voor de THEMA - Kennislink.

Reactie schrijven

Commentaren: 0